Grekiska bergen – en mäktig upplevelse

I somras var mitt favoritresemål helt klart de grekiska bergen. Det är någonting med fastlandet och i synnerhet Thessalia som gör att det känns som att komma hem. Men det är få ställen som man behöver en varm sovsäck på, även under de varmaste månaderna, som på den grekiska slätten.

Häftiga led ramper på Jeepar

En av veckorna tog vi en avstickare mot Epirus området, ett ställe som jag rekommenderar alla att besöka. Vi slog oss ihop med ett lokalt gäng äventyrare och besökte både bergar och dalar i deras (lerfärgade?) Jeep. Den snygga om än billiga led ramp som satt på hade kunnat göra vilken campare som helst avundsjuk, och det kändes som att man kunde se hur långt som helst med dessa glödande ögon. När jag frågade om det var ett japansk ledramp-märke så skrattade dom rått och sa att det var ett inhemskt, alltså grekiskt och det senaste på belysningsmarknaden. Jag fick mig ett gott skratt till en början men insåg snabbt att jag gärna själv hade haft en sådan led ramp monterad på min bil hemma i Sverige.

Oavsett märke så hade vi inte klarat oss utan extraljusen på vägen. Och under all annan vandringstid på kväll och natt så hade vi inte klarat oss utan en stark ficklampa. Jag fick den av Lena i julas och har efter det bara längtat efter att få ta med mig den ut på äventyr. Den klarade både ett dropp från 2 meters höjd samt ett ganska oaktsamt bad i Acherodas. Den som kan sin grekiska mytologi vet att över denna flod togs de nyligen avlidna för deras resa mot underjorden. Har man badat där i, som ficklampan gjorde, borde man stå pall för vad som helst.